Vi blir ofte spurt om hvorfor Monash ikke lager en liste over matvarer med høy og lav FODMAP.

Dessverre er det litt mer komplisert enn bare å merke matvarer som høy eller lav FODMAP. Noen matvarer inneholder FODMAP-er i ulike mengder – noen er en svært konsentrert FODMAP-kilde (som hvitløk), mens andre matvarer inneholder mye mindre mengder FODMAP-er – selv i store porsjoner.

Derfor er et ikke overraskende at mengden mat du spiser vil påvirke sannsynligheten for å oppleve symptomer, hvis du har IBS. Dette er fordi personer med IBS gjerne har det som kalles «mengderespons» på FODMAP-er – noe som betyr at de vil oppleve symptomer når en viss «mengde» FODMAP-er er spist. Denne mengden varierer fra person til person, og derfor varierer også individuell toleranse for FODMAP-er. Dette er også en god grunn til å jobbe med en erfaren ernæringsfysiolog, som kan hjelpe deg med å finne toleransen din for ulike FODMAP-er.

For å hjelpe deg med å forstå hvordan, tar vi et eksempel fra Monash FODMAP-appen.

Hvete er en ingrediens som gjerne ansees som noe som skal unngås når man følger en lav FODMAP-diet. Det er ikke alltid nødvendig, og det er avhengig av hvor mye av et hvetebasert produktet du spiser.

La oss ta en titt på grovt hvetebrød i appen, som er den viktigste brød- og frokostblandingkategorien som bør unngås. Dette skyldes at en normal porsjon grovt hvetebrød, som normalt ansees å være to brødskiver – tilsvarer den mengden brød du ville brukt til å lage en sandwich.

Hvis du klikker på grovt hvetebrød for mer informasjon, kan vi se at ved å redusere mengden til én brødskive blir den faktisk lav FODMAP. Dette understreker hvor viktig det er alltid å klikke på maten for å få mer informasjon om hvordan mengden endrer FODMAP-vurderingen. Det er mange andre eksempler på matvarer som er høye eller moderate på FODMAP-er i én porsjon, men lave på FODMAP-er små porsjoner – hvetepasta, søtpotet, avokado, kikerter og mais – bare for å nevne noen.

Tett samarbeid med en ernæringsfysiolog og bruk av Monash FODMAP-appen for informasjon om porsjonsstørrelser, vil hjelpe deg med å sikre at du følger en lav FODMAP-diet som er så lite restriktiv som mulig.

Skrevet av Lyndal McNamara – Research Dietitian

MERK: Dette er en oversatt versjon av artikkelen som opprinnelig er skrevet på australsk. Originalversjon av artiklene er tilgjengelig her:https://www.monashfodmap.com/blog/serving-size-and-fodmaps-why-it-so-important/

Oversatt av Solveig Sandaas for FODMAP Skandinavia AS.