Koffein (vanligvis i funnet i kaffe) ansees gjerne som en trigger av IBS-symptomer.
Men spiller virkelig koffein en stor rolle i å utløse IBS-symptomer, og bør du begrense inntaket?

Studier som har sett på andelen personer med IBS som drikker kaffe viser at 26–40 % anser kaffe som symptomutløsende [1, 2].
Andre studier har vist at opptil en tredel av personer med IBS opplever tilbakevendende symptomer (vanligvis diare) etter reintroduksjon av koffein (etter symptomforbedring på en elimineringsdiett) [3-6]. Selv om resultatene er interessante, stammer de nesten utelukkende fra observasjonsstudier, noe som betyr at forholdet mellom årsak og effekt (mellom inntak av koffein og symptomer) ikke kan fastlås med sikkerhet. Studiene har også vært åpne, og dermed er ikke placeboeffekten utelatt – det vil si resultater som er utløst som en følge av forventning, og ikke behandlingen i seg selv.

Hvis vi antar at koffein spiller en viktig rolle for å utløse IBS-symptomer hos noen, hvordan kan det oppstå? Effekten at koffein på gastrointestinale symptomer kan være relatert til deres effekt på aktivitet i kolon. Dette ble vist i en studie som viste at kaffe førte til avføring hos nesten en tredel av de friske deltakerne. Disse effektene ble observert etter kaffe, men ikke vann [7]. En annen liten studie på friske deltakere viste at kaffe kan øke den gastrointestinale motiliteten i samme grad som et måltid, og i større grad enn vann og koffeinfri kaffe [8]. Gastrointestinal motilitet viser til bevegelsene i fordøyelsessystemet, og transport av innholdet i det.

På grunnlag av disse rapportene, observasjonsfunn og nonen få troverdige mekanismer, har pasienter tradisjonelt blitt rådet til å redusere koffeininntaket for å forbedre kontrollen over IBS-symptomer. En rekke kliniske retningslinjer støtter denne tilnærmingen, og anbefaler at koffeininntaket begrenses (men ikke nødvendigvis fjernes), hvis det antas at koffein utløser symptomer [9, 10]. Andre mener at stimuleringseffekten av koffein kan utnyttes til å fremme avføring hos pasienter med forstoppelse og IBS, sammen med andre dietter og livsstilsendringer for å fremme avføring – som å spise frokost, øke inntaket av væske og løselige fibre og regelmessig mosjon [11]. Uansett finnes det nesten ingen litteratur som tyder på at endring i koffeininntaket forbedrer kontroll over IBS-symptomer [12].

Bør du endre koffeininntaket for å forbedre IBS-symptomene dine? På grunn av mangelen på sikre bevis for at det er hensiktsmessig, er det ingen garanti for at anbefalinger om å gjøre det stemmer. Det er nok bedre å snakke med en ernæringsfysiolog for å finne ut om symptomene dine skyldes inntak av koffein. Hvis det virker som det kan være en sammenheng, bør du sikre at alle endringer i koffeininntaket ditt (mer eller mindre) skjer i isolasjon, slik at effekten kan overvåkes og fastlås.

1.Simren, M., et al., Food-related gastrointestinal symptoms in the irritable bowel syndrome. Digestion, 2001. 63(2): p. 108-15.
2.Monsbakken, K.W., P.O. Vandvik, and P.G. Farup, Perceived food intolerance in subjects with irritable bowel syndrome– etiology, prevalence and consequences. Eur J Clin Nutr, 2006. 60(5): p. 667-72.
3.Jones, V.A., et al., Food intolerance: a major factor in the pathogenesis of irritable bowel syndrome. Lancet, 1982. 2(8308): p. 1115-7.
4.Nanda, R., et al., Food intolerance and the irritable bowel syndrome. Gut, 1989. 30(8): p. 1099-104.
5.Petitpierre, M., P. Gumowski, and J.P. Girard, Irritable bowel syndrome and hypersensitivity to food. Ann Allergy, 1985. 54(6): p. 538-40.
6.Heizer, W.D., S. Southern, and S. McGovern, The role of diet in symptoms of irritable bowel syndrome in adults: a narrative review. J Am Diet Assoc, 2009. 109(7): p. 1204-14.
7.Brown, S.R., P.A. Cann, and N.W. Read, Effect of coffee on distal colon function. Gut, 1990. 31(4): p. 450-3.
8.Rao, S.S., et al., Is coffee a colonic stimulant? Eur J Gastroenterol Hepatol, 1998. 10(2): p. 113-8.
9.McKenzie, Y.A., et al., British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet, 2016. 29(5): p. 549-75.
10.Hookway, C., et al., Irritable bowel syndrome in adults in primary care: summary of updated NICE guidance. BMJ, 2015. 350: p. h701.
11.Halmos, E.P., When the low FODMAP diet does not work. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 32 Suppl 1: p. 69-72.
12.Spencer, M., W.D. Chey, and S. Eswaran, Dietary Renaissance in IBS: Has Food Replaced Medications as a Primary Treatment Strategy? Curr Treat Options Gastroenterol, 2014.

Skrevet av Dr Jane Varney – Research Dietitian

MERK: Dette er en oversatt versjon av artikkelen som opprinnelig er skrevet på australsk. Originalversjon av artikkelen er tilgjengelig her:https://www.monashfodmap.com/blog/does-caffeine-affect-ibs-symptoms/

Oversatt av Solveig Sandaas for FODMAP Skandinavia AS.